Descoperirea culturilor antice și a artefactelor legate de aceste culturi aduce adesea informații noi și surprinzătoare despre modul în care au trăit odată strămoșii noștri străvechi. S-a descoperit că unele culturi s-au angajat în practici foarte unice. Una dintre acestea este cultura est-europeană Cucuteni-Trypillian, veche de 7.000 de ani, care a construit așezări sofisticate, organizate, dens populate, doar pentru a le arde din temelii la fiecare 60 până la 80 de ani, înainte de a reloca și a reconstrui aceeași așezare peste tot. din nou.
Cultura neolitică Cucuteni-Trypillian a locuit în Europa de Est între aproximativ 5.400 și 2.700 î.Hr. Odată trăiau într-o suprafață vastă de 350.000 de kilometri pătrați (135.136 sq mi) care acoperă părți ale Moldovei moderne , României și Ucrainei , au creat așezări mici și dens populate, care erau situate la trei până la patru kilometri una de cealaltă. Această civilizație specială a fost definită prin ceramica sa de lut de înaltă calitate.
Primele descoperiri conexe au fost de fapt făcute chiar în anii 1880. Cunoscut sub numele de „Cucuteni” în România și „Trypillia” în Ucraina , numele său provine de la locurile unde au fost descoperite pentru prima dată artefacte: satul Cucuteni din România, unde folcloristul Teodor Burada a găsit pentru prima dată fragmente ceramice în 1884, iar Trypillia în provincia Kiev Oblast din Ucraina, unde Vikentiy Khvoyka a descoperit un vast sit neolitic care a fost anunțat în 1897. Ani mai târziu, aceste descoperiri au fost recunoscute ca aparținând aceleiași culturi.
„Cu siguranță una dintre cele mai impresionante civilizații ale Europei neolitice și, prin unele măsuri, a depășit cu totul celebrele primele orașe din Mesopotamia ”, a explicat Dan Davis History . Cu toate acestea, foarte puțini oameni au auzit de cultura Cucuteni-Trypillian. Potrivit BBC Travel , săpăturile până în prezent ale așezărilor Cucuteni-Trypillian au scos la iveală „unul dintre cele mai vechi exemple cunoscute de urbanizare și sugerează o populație care a depășit un milion de oameni”.
Cultura lor a fost avansată în agricultură, deoarece plantau și recoltau grâu, orz, mazăre și leguminoase. Dovezile arheologice arată că erau pricepuți și în fabricarea ceramicii, lucrând cu lut pentru a crea ceramică , statui și alte figuri, folosind cuptoare enorme și avansate și apoi decorandu-le cu modele colorate.
Este greu de exagerat calitatea ceramicii realizate de cultura Cucuteni-Trypillian. „Cu toate metodele noastre moderne, meșterii tradiționali încearcă să reproducă ceramica Cucuteni, dar cu rezultate inferioare”, a subliniat Constantin Preotașa la Radio România Internațional . De asemenea, au realizat bijuterii și cârlige din cupru .
Cartea Destinului Tău poate fi comandată în Format Electronic
sau în Varianta Tiparită, pentru a putea fi adăugată la colecția
din Biblioteca ta!
Ea poate fi și un cadou excelent, pentru cineva drag!